Startsidan Svensk historia Historisk atlas Historiska källor Karoliner Gästbok
Allmänt Kungar Landskap Politik Statsmän

 
  Kungalängd
 
  Sagokungar
  Gamla kungaätten
  Stenkilska ätten
  Sverkerska ätten
  Erikska ätten
  Folkungaätten
  Unionskungar
  Vasaätten
  Pfalziska ätten
  Hessiska ätten
  Holstein-gottorp
  Ätten Bernadotte

 

 
  Hervararsagan
  Västgötalagen

 

Örjan Martinsson

Gustav VI Adolf

1882-1973

Gustav VI Adolf var 67 år gammal när han blev kung 1950. Under pensionsstriden 1958 spekulerades det från högerkretsar ifall kungen skulle avslå statsminister Tage Erlanders begäran om nyval, men Gustav VI Adolf respekterade parlamentarismens principer och försökte aldrig påverka politiken under sina 23 år som kung.

Det är till stor del Gustav VI Adolfs förtjänst att monarkin inte avskaffades i Sverige. De demokratiska reformer som liberalerna och socialdemokraterna inledde 1917 hade skett i samförstånd med högern eftersom dessa kontrollerade den första kammaren och därmed kunde stoppa alla förslag på grundlagsändringar som kom ifrån den andra kammaren. Högern tillät reformerna på villkor att monarkin bevarades. Men på 1950-talet inleddes arbetet med att ersätta den gamla regeringsformen från 1809 med en reviderad variant (vilket resulterade i 1974 års regeringsform). Kravet på att avskaffa monarkin var fortfarande aktuellt vid denna tid och stöddes av riksdagsmajoriteten. Men till skillnad från sin konservative och tyskvänlige far Gustav V var Gustav VI Adolf rätt man att regera Sverige vid denna kritiska tid. Han hade ända sedan ungdomstiden framstått som betydligt mer liberal och västmaktsvänlig än sina släktingar. Och som kung hade han en mycket anspråkslös och folklig stil samt en väl fungerande personkemi med den socialdemokratiske statsministern Tage Erlander. Detta bidrog till att stärka monarkins ställning och gjorde att den behölls i den nya grundlagen, om än mycket avlövad

Gustav VI Adolf dog 1973 och bröt då den över 300 år gamla kungliga traditionen att begravas i Riddarholmskyrkan för att istället läggas till vila i Hagaparkens kungliga begravningsplats. Han efterträddes som kung av sin sonson Carl XVI Gustaf.