Startsidan Svensk historia Historisk atlas Historiska källor Karoliner Gästbok
Allmänt Kungar Landskap Politik Statsmän

 
  Kungalängd
 
  Sagokungar
  Gamla kungaätten
  Stenkilska ätten
  Sverkerska ätten
  Erikska ätten
  Folkungaätten
  Unionskungar
  Vasaätten
  Pfalziska ätten
  Hessiska ätten
  Holstein-gottorp
  Ätten Bernadotte

 

 
  Hervararsagan
  Västgötalagen

 

Örjan Martinsson

Oscar II

1829-1907

Oscar II efterträdde 1872 sin bror Karl XV som kung över Sverige och Norge. Oscar II var en skickligare politiker än sin bror men lyckades inte återupprätta den personliga kungamakten. Utan makten gled istället över till det 1876 upprättade statsministerämbetet. Den enda gång som Oscar II lyckades påverka den svenska politiken på ett aktivt sätt var under tullstriden på 1880-talet. Den frihandelsvänlige statsministern övertalade kungen att utlysa nyval för att få bort den protektionistiska majoriteten i riksdagen. Detta tilltag lyckades våren 1887 och frihandlarna fick majoritet. Men i det ordinarie valet på hösten blev det återigen protektionistisk majoritet trots att frihandlarnas fick flest röster (en kandidat som inte hade betalat sin skatt ledde till att en hel lista med frihandlare ogiltigförklarades). Oscar II misslyckade kamp mot protektionisterna innebar ytterligare än motgång för kungamakten och själva tullfrågan i sig hade lett till att modernt partiväsende hade börjat bildas som snart skulle bilda en stabil grund för ett parlamentariskt styrelseskick som var oberoende av kungen.

Redan år 1884 hade Oscar II dessutom tvingats acceptera att det parlamentariska styrelseskicket infördes i Norge. Kungens bekymmer med Norge slutade inte heller där eftersom norrmännen nu började att kräva en friare ställning i förhållande till Sverige. Det avgörande slaget kom 1905 när Norge ville ha ett eget konsulatväsen. Oscar II:s ovilja att godkänna detta ledde till att unionen mellan Sverige och Norge upplöstes samma år. Förbittrad över detta dog han två år senare.

Men trots att kungamakten gick tillbaka under Oscar II var han allmänt respekterad för sitt värdiga uppträdande. Han var för övrigt den siste kungen som blev krönt. 1907 efterträddes han av sin son Gustav V.