Startsidan Svensk historia Historisk atlas Historiska källor Karoliner Gästbok
Historisk kalender Uppdateringar Källförteckning Länkar
 
     2011
     2010
     2009
     2008
     2007
     2006
     2005
     2004
     2003
     2002

                                    


Örjan Martinsson

Uppdateringar 2006


Startsidans utseende den 27 april 2006

15 juni Jag har nu inlett ännu ett projekt och börjat skanna in Per Perssons översättningar av Tacitus mindre skrifter. Först ut är Dialogus de oratoribus.

http://www.tacitus.nu/cornelius/index.html

18 juni Nu har även Agricola skannats in och lagts upp på internet. Till skillnad från Dialogus har jag denna gång även tagit med de omfattande kommentarerna. Agricola är ett äremminne över Tacitus svärfar men intressant genom att den utöver Agricolas liv även skildrar romarnas erövring av Britannien samt innehåller en geografisk och etnografisk beskrivning av nämnda ö.

21 juni Det som för svenskar är Tacitus mest kända verk, Germania, har nu skannats in. Dessvärre utan Per Perssons kommentarer eftersom dessa är helt enkelt för omfattande och dessutom skrivna med en så liten stil att felprocenten blir mycket hög när man försöker skanna dem. I likhet med Dialogus kommer jag istället lägga upp dem på hemsidan vid ett senare tillfälle.

Däremot har jag också skannat in två exkursioner om germanerna från Julius Caesars verk om det galliska kriget. Tacitus använde honom som källa, men avviker på en del punkter från honom, så det kan vara intressant att jämföra Germania med Caesars skildring. Denna skildring innehåller även en berömd anekdot om älgar.

http://www.tacitus.nu/cornelius
http://www.tacitus.nu/cornelius/caesar.htm

29 juni Jag har fått mejl som har uppmärksammat mig på att mina europakartor behöver uppdateras och att en montenegrinsk regentlängd kunde vara ett lämpligt tillskott till hemsidan med tanke på att Montenegro nyligen blev självständigt.

http://www.tacitus.nu/historisk-atlas/regenter/balkan/montenegro.htm

Jag har under veckan som har gått även försökt skanna in Per Perssons kommentarer till Germania. Men dessa är alldeles för omfattande och går in på varenda detalj i den latinska originaltexten så att jag hann bara renskriva de femton första kaptlen innan jag tröttnade. Dessa finns nu i alla fall under Germanias brödtext på samma sätt som med Agricola. Det lär tyvärr dröja länge innan resten av kommentarerna läggs till.

30 juni Regentlängder över Albanien och Bosnien-Hercegovina har lagts till.

http://www.tacitus.nu/historisk-atlas/regenter/balkan/albanien.htm
http://www.tacitus.nu/historisk-atlas/regenter/balkan/bosnien.htm

24 juli Jag upptäckte att jag hade några halvfärdiga regentlängder från fjolåret som jag hade glömt bort. Dessa har nu färdigställts och regentlängder över Venedig, Mantua, Modena, Reggio och Ferrara har därmed lagts till.

http://www.tacitus.nu/historisk-atlas/regenter/italien/venedig.htm
http://www.tacitus.nu/historisk-atlas/regenter/italien/mantua.htm
http://www.tacitus.nu/historisk-atlas/regenter/italien/modena.htm

2 augusti Nu har jag äntligen lagt till Per Perssons anmärkningar till Germania och Dialogus. Anmärkningarna till Germania är fyra gånger mer omfattande än själva huvudtexten och ger en god inblick i forskningsläget för över 70 år sedan. Bortsett från arkeologiska fynd som i stor utsträckning har bekräftat Tacitus skildring torde Per Perssons kommentarer fortfarande vara aktuella.

För den som vill skriva ut Germania har jag även lagt till en word-fil som innehåller hela skriften, dock inte anmärkningarna. Den som vill klippa ut ett avsnitt ur Germania för att citera den bör lämpligen göra det från word-filen så att inte siffrorna som hänvisar till anmärkningarna kommer med och blir normalstora.

http://www.tacitus.nu/cornelius/Germania.doc

Om det finns någon efterfrågan på en word-fil av Dialogus eller Agricola så får ni kontakta mig så att jag kan ordna det.

12 augusti En artikel om Per Persson från Nordisk Familjebok har lagts till. Jag noterade i denna att översättaren av Tacitus mindre skrifter föddes i Västra Vingåker i Södermanland. Släkt med Göran?

http://www.tacitus.nu/cornelius/persson.htm

20 augusti Detta inlägg har tydligen försvunnit så jag skriver det igen. Den iberska halvöns länkförteckningar har utökats och nya har lagts till. de nya är Asturein, Galicien, León, Barcelona, Córdoba, Almoravidernas och Almoghadernas riken samt Granada.

http://www.tacitus.nu/historisk-atlas/regenter/iberiska/

8 oktober Som en följd av valet har jag uppdaterat sidorna i min sektion om svensk politik samt lagt till diagram, tabeller och putsat lite på de befintliga. Dessutom har en ny sida om Europaparlamentsvalet lagts till.

http://www.tacitus.nu/svenskhistoria/politik/europaparlamentsval.htm

4 december Regentlängder över Bretagne, Anjou, Maine, Touraine, Blois, Meaux, Troyes, Champagne och Toulouse har lagts till.

http://www.tacitus.nu/historisk-atlas/regenter/frankrike/bretagne.htm
http://www.tacitus.nu/historisk-atlas/regenter/frankrike/anjou.htm
http://www.tacitus.nu/historisk-atlas/regenter/frankrike/touraine.htm
http://www.tacitus.nu/historisk-atlas/regenter/frankrike/blois.htm
http://www.tacitus.nu/historisk-atlas/regenter/frankrike/champagne.htm
http://www.tacitus.nu/historisk-atlas/regenter/frankrike/toulouse.htm

23 december Regentlängder över Irland och Wales har lagts till. Storbritanniens regentlängd har dessutom slagits samman med Englands.

http://www.tacitus.nu/historisk-atlas/regenter/brittiska/irland.htm
http://www.tacitus.nu/historisk-atlas/regenter/brittiska/irland2.htm
http://www.tacitus.nu/historisk-atlas/regenter/brittiska/wales.htm

28 december För några månader sedan skrev jag om wikipedias artikel om Olof Skötkonung från grunden. Som en följd av detta blev wikipedias artikel längre än den jag har på min egen hemsida, och så kan jag ju inte ha det. Wikipedia-artikeln har därför, något förändrad, införlivats med Tacitus.nu.

Dessutom har jag uppdaterat kartorna om EU:s utvidgning eftersom Rumänien och Bulgarien blir medlemmar vid årsskiftet. En inte obetydlig förändring är att jag i samband med detta också har skrivit kommentarer till kartorna.

http://www.tacitus.nu/svenskhistoria/kungar/vikingatid/olof_skotkonung.htm
http://www.tacitus.nu/historisk-atlas/eu.htm

Uppdateringar på Tacitus.nu under 2007