Startsidan Svensk historia Historisk atlas Historiska källor Karoliner Gästbok
Historisk kalender Uppdateringar Källförteckning Länkar
 
     2011
     2010
     2009
     2008
     2007
     2006
     2005
     2004
     2003
     2002

                                    


Örjan Martinsson

Uppdateringar 2008

1 januari Regentlängder över de återstående anglosaxiska kungarikena (East Anglia, Essex, Sussex och Kent) har nu lagts till tillsammans med regentlängder över Frisland och furstbiskopsdömet Utrecht.

http://www.tacitus.nu/historisk-atlas/regenter/brittiska/eastanglia.htm
http://www.tacitus.nu/historisk-atlas/regenter/brittiska/angler.htm
http://www.tacitus.nu/historisk-atlas/regenter/benelux/frisland.htm
http://www.tacitus.nu/historisk-atlas/regenter/benelux/utrecht.htm

5 januari De två sista sagorna i boken Isländska sagor har nu lagts till.

Ramnkel Frösgodes saga
Gisle Surssons saga

1 februari Nu är jag äntligen klar med publiceringen av Rudolf Wickbergs översättning av Beowulf, både versionen från 1889 och den reviderade utgåvan från 1914. Dessutom har jag kompletterat hans inledningar med fördjupningsartiklar om dateringen av Beowulfkvädet och identifieringen av Beowulfs folk (geaterna). Som en bonus har jag bifogat ett utdrag ur Rolf Krakes saga som skildrar den isländska versionen av Beowulf (Bodvar Bjarke).

Beowulf - En fornengelsk hjältedikt
Dateringen av Beowulfkvädet
Vilka var Beowulfs geater?
Bodvar Bjarkes saga

Nu kommer jag att ta en längre paus från hemsidan.

3 februari ... jag passar dock på att först rensa skrivbordet lite grann.

En regentlängd över Novgorods furstar och en startsida för avdelningen Rysslands regenter har lagts till. Avsikten var att även de andra ryska furstendömena skulle läggas till, men Novgorod är den enda sidan som är färdigskriven och det är onödigt att vänta med att publicera den.

http://www.tacitus.nu/historisk-atlas/regenter/ryssland/index.htm
http://www.tacitus.nu/historisk-atlas/regenter/ryssland/novgorod.htm

10 april Jag är fortfarande "ledig" från hemsidan och tänker vara så fram till sommaren. En liten uppdatering har jag dock gjort. Kartan på startsidan har bytts ut och ersatts med ett porträtt som föreställer historieskrivningens musa. Tanken är att jag någon gång i framtiden (när jag har vant mig vid bilden eller gjort fler ändringar på den) ska ersätta det svenska riksvapnet med Clio som logga för åtminstone den historiska atlasen. Avdelningen "historiska källor" kanske får en runsten som logga och riksvapnet blir då logga enbart för den del som handlar om "svensk historia". Förhoppningsvis ska även ändringar av designen göras för att förtydliga skillnaden mellan avdelningarna. Någon form av förändring är iallafall nödvändig eftersom Clio-porträttets färger inte harmonierar med hemsidans nuvarande design. Jag är emellertid varken särskilt kunnig eller intresserad av bild- och webbdesign så det lär förmodligen dröja väldigt länge innan det händer något på den fronten.

http://www.tacitus.nu/

Jag har även ersatt många länkar till min gästbok med länkar till forumet istället. Nu när det historiska materialet har utökats den senaste tiden känns det som mer motiverat att leda besökarna hit. Förhoppningsvis kommer en del av dem att inte låta sig avskräckas av besväret med registreringen om de har en fråga eller en kommentar.

2 maj Jag har gjort en ändring på hemsidans design. Sidhuvudet har utökats med en extra rad som gör det möjligt att ha fler länkar där. I samband med detta har också alla sidhuvuden fått ett enhetligt utseende.


Startsidans utseende efter ändringarna april-maj 2008

12 juli Den historiska atlasen har nu utökats med fem sidor som med hjälp av 26 kartor skildrar Österrikes tusenåriga historia.

http://www.tacitus.nu/historisk-atlas/osterrike.htm

19 juli Regentlängden för Kärnten och Steiermark har blivit utökad med Krain. Dessutom har en ny regentlängd lagts till som täcker in staterna Friuli, Verona och Aquileia i nordöstra Italien.

http://www.tacitus.nu/historisk-atlas/regenter/centraleuropa/karnten.htm#Krain
http://www.tacitus.nu/historisk-atlas/regenter/italien/friuli.htm

26 juli Min översättning av den anglosaxiska dikten Widsith är nu klar och publicerad på hemsidan.

http://cornelius.tacitus.nu/beowulf/widsith.htm

11 augusti Publiceringen av Widsith vore inte komplett om det inte fanns förklaringar till alla personer och stammar som nämns i denna faktaspäckade dikt. En sådan sida har nu lagts till.

http://cornelius.tacitus.nu/beowulf/widsith-register.htm

16 augusti En regentlängd över Mazovien har lagts till. Den täcker även in furstendömena Kujavien, Czersk, Plock, Rawa, Warszawa, Belz och Ciechanowski.

http://www.tacitus.nu/historisk-atlas/regenter/polen/mazovien.htm

18 augusti I hopp om att täcka en del av kostnaderna med hemsidan har jag lagt till google-annonser på alla sidor utom förstasidan och i avdelningen "Historiska källor".

24 augusti En regentlängd över Storpolen har lagts till. Den täcker även in delfurstendömena Posen, Gnesen och Kalisz.

http://www.tacitus.nu/historisk-atlas/regenter/polen/storpolen.htm

31 augusti För att lösa de problem som beskrivs i det andra inlägget på den här tråden så har jag broderat ut texten på en hel del indexsidor (och skrivit ny text där sådan har saknats). De artikelsidor som har berörts är regentlängderna för Grekland och Rumänien som har utökats med republikanska ledare. I Statsmannassektionen har minibiografin om Engelbrekt utökats något. Listor över Sveriges alla drotsar och marskar har dessutom bifogats artiklarna om dessa ämbeten.

21 september Artiklarna om Bernadotte-kungarna har gjorts längre för att sidorna ska passa till det nya annonsformatet.

Uppdateringar på Tacitus.nu under 2009