Startsidan Svensk historia Historisk atlas Historiska källor Karoliner Gästbok
Allmänt Arméer Fanor & standar Stora nordiska kriget Tennsoldater Källor & litteratur Blogg

  ALLMÄNT
 
  Svenskt infanteri 1700
  Svenskt infanteri 1709
  Svenskt kavalleri 
  Livgardet
 
 
  GRENADJÄRER
 
  Svenska grenadjärer
  Utländska grenadjärer
  Grenadjärmössor
  Hästgrenadjärer

 

Örjan Martinsson
 

Karoliner

När jag skapade det som skulle bli Tacitus.nu år 2002 var det min tanke att den främst skulle handla om det stora nordiska kriget eftersom jag har ett stort intresse för den perioden och ibland sysselsätter mig med att måla tennsoldater från det kriget. Nu blev det inte så eftersom hemsidans omfattning bara blev vidare och vidare och i min avsikt att gå systematiskt tillväga började jag från början för att arbeta mig framåt. Detta är anledningen till att de flesta fördjupande artiklar på hemsidan handlar om vikingatid och tidig medeltid. Men eftersom jag inser att hemsidan är ett livstidsprojekt som aldrig kommer att bli klar vill jag inte släppa den karolinska tiden helt och hållet. Därför har den här avdelningen skapats med diverse material som ligger nära tenngjutningshobbyn men som kan vara läsvärt även för andra som är intresserade av perioden.

Det material som finns i Karoliner-delen är grupperat på följande sätt:

  • Källor & litteratur, förutom en källförteckning till Karoliner-delen finns här även inskannade källor och litteratur om det stora nordiska kriget, däribland Karl XII:s brev och Arthur Stilles bok om kriget i Skåne 1709-1710.

  • Tennsoldater, detta är en renodlad hobbysektion som beskriver min samling av egenhändigt gjutna och målade tennsoldater.

  • Stora nordiska kriget, innehåller uniformsuppgifter och allmän information om några av de viktigaste fältslagen under stora nordiska kriget. Främst Poltava men även Narva, Kliszow, Fraustadt, Ljesna, Helsingborg, Gadebusch och Stresow.

  • Fanor & standar innehåller foton på de fanritningar som finns på krigsarkivet och en förteckning över alla bevarade fanor och standar samt länkar till bilder på dem som finns i Armémuseum.

  • Arméer, utgörs av en samling listor över de inblandade arméernas regementen och vilka fälttåg de deltog i under det stora nordiska kriget. Detaljerade beskrivningar av den dansk-norska arméns uniformer och organisation finns också där.

  • Allmänt, består av material med mer allmän karaktär, just nu främst sidor om grenadjärer

  • Slutligen finns även en blogg som uppdateras en gång i veckan (söndagar) och som handlar om arbetet med just Karoliner-delen.