Arméer Fältslag Fanor & standar Tennsoldater Karolinerbloggen
 
 TENNSOLDATER
 
  Äldsta svenskarna

 
Äldsta ryssarna
 
  Svenskar vid Poltava (1)
  Svenskar vid Poltava (2)
  Svenskar vid Poltava (3)
  Ryssar vid Poltava
  Striden vid Jakovetskij

 
  Fristående svenskar
  Minnenas allé
  Sachsare och danskar
 
 
  Karolinska fanor
  Karolinska standar
  Motståndarnas fanor
 
 
Färger till tennsoldater
  Färger till hästar
 

Örjan Martinsson

 

I vanliga fall målar jag mina tennsoldater med Humbrol-färger, men till hästarna använder jag numera Vallejo-färger. Det finns två skäl till varför jag har bytt till Vallejo. För det första har Vallejo ett större sortiment vilket gör det möjligt att få mer variation på hästfärgerna. För det andra ger Vallejo-färgerna en mer glansig yta än Humbrols matta färger. I vanliga fall skulle jag betrakta detta som en nackdel men på hästar blir effekten att de ser lätt svettiga ut och får en tydligare kontrast mot kläderna som är målade med de "torra" Humbrol-färgerna.

Sammanlagt har jag använt mig av fem olika Vallejo-färger och det är dem som ni ser på bilden ovan. Från höger har vi: Flat Earth (983-143), Flat Brown (984-140), Hull Red (985-146), Burnt Umber (941-148) och German Cam Black Brown (822-150). Två av dessa är intill förväxling lika, Flat Brown och Hull Red, men den senare är en aning mörkare än den förra. Jag har även testat två andra Vallejo-färger med mindre lyckat resultat. Men jag har bilder på dessa längre ned på den här sidan.

Grundregeln när man ska måla hästar till tennsoldater är att välja mörka och enhetliga hästfärger. I det militära var alla  soldater klädda i enhetliga uniformer och denna likformighetsprincip gällde även hästarna. Så långt det gick försökte man skaffa fram hästar med ett enhetligt utseende. Allra helst skulle dessa hästar ha mörka färger eftersom sådana hästar hade vanligen bättre egenskaper än dem med ljusare färg. I modern tid red kavalleriregementen nästan uteslutande på svarta hästar. Under karolinsk tid hade dock inte aveln nått så långt och det fanns därför en större variation på hästfärger. Detta gällde i synnerhet under tiden efter slaget vid Poltava då bristen på hästar och rusthållarnas dåliga ekonomi gjorde att man sänkte både färg- och storlekskraven. Då kunde det se ut som i denna tabell som är hämtad från Henry Waxbergs bok "Hästen i det Karolinska rytteriet" (1973):

Procenttalen för olika färger vid vissa förband omkring år 1715

Förband

Svart

Brun

Fux

Grå

Skimmel

Blåskimmel

Vit

Gul

Rehar

Tiger

Livregementet

13,8

48,9

14,8

6,5

6,8

1,3

2,1

4,5

0,8

0,5

Östgöta reg

17,1

42,7

15,5

6,8

9,3

1,6

0,7

4,5

0,8

05

Smålands reg

15,6

 

 

7,8

4,7

0,5

1,0

4,2

 

 

Västgöta reg

12,9

7,6

5,5

1,0

 

2,9

0,6

N Skånska reg

6,2

4,0

1,2

0,6

2,6

1,0

S Skånska reg

6,6

7,1

0,8

0,4

3,6

0,4

0,4

Medelprocent

14,8

45,6

15,1

6,9

6,2

1,1

0,8

3,7

0,5

0,4

Fast även då dominerade de mörka färgerna. Färgen "brun" avser nämligen i de flesta fall en mörkbrun nyans. Tiden innan Poltava bör hästarna ha varit ännu mörkare eftersom få hästar transporterades över Östersjön, utan de inköptes huvudsakligen på plats i Polen och Tyskland där tillgången på högkvalitativa ryttarhästar var mycket god.

Undantagna från strävan efter mörka färger var trumpetarhästarna som oftast var grå eller vita. Det förekom även att vissa utländska förband enbart red på grå hästar. Frankrikes berömda musketörer var indelade i ett "svart" och ett "grått" kompani som hade fått sina namn efter färgen på sina hästar. Det mest kända regementet med grå hästar är ett skotskt regemente som haft många namn men som alltsedan slutet av 1600-talet har haft smeknamnet "Scots Greys" just på grund av färgen på deras hästar.

En annan faktor som är värd att ta med i beräkningen vid figurmålning är att de mörkaste hästarna oftast gick till de egentliga kavalleriregementena medan dragonförbanden tilldelades hästar med något ljusare nyanser. Detta gällde åtminstone under senare epoker där källäget är bättre än under tidigt 1700-tal.

Exempel på skvadroner målade med Vallejo-färger

Ovan har vi min livdragonskvadron som är målad med färgen "Flat Brown" . Undantaget är pukslagaren som är målad med Humbrols matta vita färg (Nr.34).

Den svenska skvadronen ovan till vänster är målad med "German Cam Black Brown". Det är den mörkaste bruna färgen som jag har lyckats hitta och det är också den som jag har använt till de flesta skvadroner. Trumpetarens grå häst  är målad med Humbrol 126. Den är inte en matt färg utan en mittimellanvariant mellan matt och blank som kallas för satin. Humbrols satin-färger har samma glansiga yta som Vallejofärgerna och passar därför bra ihop.

Den ryska skvadronen till höger är målad med "Red Hull" som är något mörkare än "Flat Brown" men svår att skilja från den. Eftersom syftet med att ha olika färger är att uppnå variation är det onödigt att ha båda färgerna. Men jag visste inte att de skulle vara så lika när jag köpte burken och har jag väl köpt den är det lika bra att använda den.

Medan "German Cam Black Brown" och "Flat brown" är de färger som jag helst vill använda är färgerna ovan avsedda att ge variation. Den svenska skvadronen till vänster är målad med "Burnt Umber" och den ryska skvadronen till vänster är målad med "Flat Earth". Den sistnämnda färgen är ett exempel på ljusa hästfärger som arméerna helst undvek. Men tillgången på högkvalitativa ryttarhästar var inte stor i Ryssland så man får väl förmoda att den snabbt växande ryska armén inte hade råd att vara petig.


 

Slutligen har vi tre bilder på två hästar som är målade med två färger. Den till vänster har fått olikfärgade sidor eftersom jag använde den till att testa färger. Den rödbruna färgen heter "Cavalry Brown" (982-137) och Vallejo säljer den färgen både separat och i ett paket med sexton "Equestrian Colors" avsedda för att måla hästar. Själv tycker jag dock att färgen är alldeles för röd. På bilderna ovan ser den inte alltför tokig ut men det beror till viss del på den dämpade belysningen. I det verkliga livet ger "Cavalry Brown" ett plastigt rött intryck som verkligen sticker ut när den ställs bredvid de mer genuint bruna färgerna ovan. Jag testade färgen först på hästen till vänster och tyckte inte om den. Sedan när jag upptäckte att Vallejo ansåg att det var en bra hästfärg började jag tänka om och gav den en andra chans när jag målade figuren till höger. Men nej, jag gillar fortfarande inte den färgen så jag målade över den med "German Cam Black Brown".

Den andra färgen är "English Uniform" (921-141). Jag hittade en webbsida som tipsade att den färgen var lämplig för att avbilda hästar med färgen "Dun". Jag visste inte vad "Dun" var för färg men jag köpte den ändå och upptäckte att det var en Khakifärg. Den liknade Humbrol 110 som jag tidigare hade använt till hästar men slutat med eftersom jag inte tyckte att färgen var tillräckligt hästlik. Det blev därför ett enkelt beslut att säga nej även till "English Uniform".

Exempel på skvadroner målade med Humbrol-färger

Innan jag började med Vallejo-färger målade jag med Humbrol. På bilden ovan ser ni fyra av fem Humbrol-färger som jag har använt till att måla bruna hästar (den vita och grå färgen till trumpetarhästar har jag redan redovisat). De två gröna skvadronerna ovan till vänster är målade med Humbrol 62 (Leather). Jag valde den färgen eftersom den ingick i Prince August målningsinstruktioner (dock inte för hästar då de inte rekommenderade några särskilda hästfärger). Problemet med Humbrol 62 var att jag använde den färgen även till pistoler och karbiner, vilket inte var så lämpligt. Jag letade därför efter en annan brun nyans och fann Humbrol 110 (Wood) som jag använde till att måla de tre skvadronerna i förgrunden. Nu hade jag löst problemet med att pistoler och hästar hade samma färg, men det var inte den mest realistiska hästfärgen.

Långt senare valde jag att måla om mina hästar med bättre färger och letade då lite mer noggrant efter lämpliga hästfärger. Jag visste då att kavallerihästar var mörka och sökte då efter den mörkaste bruna färgen som fanns. Det blev Humbrol 98 (Chocolate). Helt nöjd var jag inte med valet och jag övervägde ett tag att använda svart färg istället men till slut målade jag skvadronen till vänster med denna färg som går åt det grå hållet. Den ryska skvadronen till höger målades med Humbrol 113 (Rust) som jag hade tänkt använda till dragonhästar. Den färgen valde jag eftersom jag blev rekommenderad den när jag frågade efter bra hästfärger i min hobbybutik. Egentligen tyckte butiksinnehavaren att Humbrol 186 (Brown) var bättre, men den färgen var slutsåld då jag besökte butiken. Mina vallacker på bilden nedan är dock målade med den färgen

Humbrol 186 visade sig vara en väldigt fin hästfärg (om än i det ljusaste laget för att vara en kavallerihäst). Dessvärre kommer denna trio förmodligen vara de enda hästar som jag kommer att måla med den färgen eftersom jag strax efteråt upptäckte fördelarna med att använda Vallejo-färger istället.