Arméer Fältslag Fanor & standar Tennsoldater Karolinerbloggen
 
 TENNSOLDATER
 
  Äldsta svenskarna

 
Äldsta ryssarna
 
  Svenskar vid Poltava (1)
  Svenskar vid Poltava (2)
  Svenskar vid Poltava (3)
  Ryssar vid Poltava
  Striden vid Jakovetskij

 
  Fristående svenskar
  Minnenas allé
  Sachsare och danskar
 
 
  Karolinska fanor
  Karolinska standar
  Motståndarnas fanor
 
 
Färger till tennsoldater
  Färger till hästar
 

Örjan Martinsson

 

Bilderna ovan visar min tennsoldatssamling så som den såg ut i september 2011. Jag började med att gjuta tennsoldater i slutet av 80-talet med hjälp av Prince Augusts formar. Då var de avsedda som leksaker och det var först 1992 som jag började måla dem. Dessa ursprungliga tennsoldater var målade i blanka färger och inte särskilt välgjorda så jag smälte ned dem och började på nytt vintern 1996-97. Denna gång målade i mer realistiska matta färger. De tennsoldater som gjordes då och som är de äldsta formationer som jag har kvar är uppställda i de mellersta hyllplanen på bilderna ovan.

Längre ned har jag ett pågående arbete som syftar till att återskapa den svenska slaglinjen i slaget vid Poltava samt deras ryska motståndare. Dessutom har jag i det andra hyllplanet uppifrån till höger en scen som föreställer de bataljoner under Roos befäl som kom bort från huvudarmén och attackerades av en rysk styrka (här representerad av en rödklädd skvadron).

Men även om huvudinriktningen är slaget vid Poltava har jag även fristående formationer i de övre hyllplanen. Där finns bland annat sachsiska och danska formationer samt en stor mängd fristående svenska tennsoldater.

Det är bakom dessa glasdörrar på min Billy-bokhyllor som jag förvarar mina tennsoldater. Varje hyllplans tennsoldater redovisas på en egen sida här nedan:

De äldsta svenska formationerna
De äldsta ryska formationerna

Svenska slaglinjen vid Poltava - del 1 (infanteri)
Svenska slaglinjen vid Poltava - del 2 (infanteri)
Svenska slaglinjen vid Poltava - del 3 (kavalleri)
Ryska slaglinjen vid Poltava
Striden vid Jakovetskijskogen

Fristående svenska formationer
Minnenas allé och fristående tennsoldater
Sachsare och danskar

De som gillar dessa sidor kan nog vara intresserade av min blogg där bilder på nya tennsoldater publiceras långt innan de hamnar på hemsidan (detta eftersom jag inte är så snabb med att uppdatera den här sektionen).

Är ni själva intresserade av att göra tennsoldater har jag samling med fanark som ni kan skriva ut och använda samt en sida med färgrekommendationer:

Karolinska fanor
Karolinska standar
Motståndarnas fanor

Färger till att måla tennsoldater

Den här sektionen fick en omfattande uppdatering i augusti 2010 och ytterligare en i september 2011 Alla gamla sidor och bilder byttes ut och ersattes med det nuvarande materialet. De gamla sidorna från tiden innan den första uppdateringen finns dock kvar i form av ett Arkiv.